-A +A

Μεταποίηση

Ο κλάδος της μεταποίησης έχει αξιόλογη συνεισφορά στην αλιευτική βιομηχανία διότι μετατρέπει ένα υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά ευπαθές προϊόν, σε άλλες μορφές που μπορούν να καταναλωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο. Το τελικό προϊόν αποκτά έτσι προστιθέμενη αξία, ο κλάδος συμβάλλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, ενώ και ο κοινωνικός παράγοντας είναι σημαντικός με την προσφορά μονίμων ή εποχικών θέσεων εργασίας.

Οι μεταποιητικές μονάδες της Ελλάδας αναπτύχθηκαν αρχικά σε περιοχές κοντά σε μεγάλα αλιευτικά κέντρα και με παράδοση στην μεταποίηση (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Μυτιλήνη, Βόλος) με αντικείμενο δραστηριότητας κυρίως την παραγωγή αλιπάστων και κονσερβών.

Με την βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, την ανάπτυξη του εμπορίου και την αλλαγή πολλών διατροφικών συνηθειών, μεταποιητικές μονάδες αναπτύχθηκαν κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα ώστε να εξασφαλίζουν ευελιξία πρόσβασης και διακίνησης, ενώ η παραγωγή τους στράφηκε σε κατεψυγμένα προϊόντα, φιλέτα, καπνιστά, ιχθυοπαρασκευάσματα και άλλα.

Η Διεύθυνση Αλιευτικών Εφαρμογών συνεργάζεται με τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Αλιείας και τις ίδιες τις μεταποιητικές βιομηχανίες για τη συγκέντρωση στοιχείων παραγωγής, που είναι χρήσιμα για την παρακολούθηση του κλάδου και τη σύνταξη αναφορών και εκθέσεων προς διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ, ΟΟΣΑ, FAO).

Συγκεντρωτικά στοιχεία παραγωγής του μεταποιητικού κλάδου παρουσιάζονται σε πίνακα.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε στο αναγνωστήριο του διαδικτυακού μας τόπου.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα αλιείας (ΟΠΣΑ).